10Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΒΙΛΝΙΟΥΣ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, 2003
Κεντρικό θέμα : «Πόλεμος-Φτώχεια. Η Ορθόδοξη άποψη».
Με την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας κ. Arturas Paulauskas, πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους η 10η ετήσια Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο για το έτος 2003.
Κεντρικό θέμα της Συνόδου ήταν “Πόλεμος – Φτώχεια. Η Ορθόδοξη άποψη”
Φωτογραφία των συνέδρων της X ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στο Βίλνιους.
Στην Συνέλευση προήδρευσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο κ. Victor Zorkaltsev, βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, ενώ την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας κ. Arturas Paulauskas ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
“…. Είναι μεγάλη τιμή της Λιθουανίας να φιλοξενεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Η απόφαση της Δ.Σ.Ο να επιλέξει τη Λιθουανία ως τόπο διεξαγωγής της 10ης Γενικής Συνέλευσης, υποδηλώνει ότι είστε περισσότερο από φιλοξενούμενοι στη χώρα μας. Βρίσκεστε σχεδόν στο σπίτι σας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ιστορία, οι πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες χτίστηκαν στη Λιθουανία, πριν 800 χρόνια… Η Λιθουανία είναι η χώρα που συχνά λειτούργησε ως το κατώφλι μεταξύ της ανατολής και της δύσης….Επομένως, η έννοια διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών έχει αποκτήσει μια πολύ συμβολική έννοια στη Λιθουανία, ιδιαίτερα στο Βίλνιους. Είμαι πεπεισμένος ότι το πνεύμα της πόλης μας, θα εγγυηθεί την επιτυχία των εργασιών σας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο στο Βίλνιους. Πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα θα σας βοηθήσει στις προσπάθειές σας, δεδομένου ότι τα ζητήματα που συζητούνται εδώ είναι ζωτικής σημασίας σπουδαιότητας σε όλα τα έθνη και τα κράτη παγκοσμίως…”
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του προς τους Συνέδρους, τόνισε μεταξύ άλλων:
“… Ευχόμεθα εκ καρδίας καλήν επιτυχίαν εις την συνάντησιν υμών ταύτην, εν η θα θιγή και πολυμερώς θα εξετασθή θέμα φλεγούσης επικαιρότητος, αφορών εις τα δεινά, εις την πενίαν και δυστυχίαν την οποίαν επισωρεύουν οι μεταξύ των λαών αδελφοκτόνοι πολέμοι. Δια τούτο η Εκκλησία του Χριστού, κηδομένη των εκ των χειρών του παναγάθου Θεού εξελθόντων σοφών δημιουργημάτων και συμπάσης της εκ των καταστροφικών ημών παρεμβάσεων ακρίτως φθειρομένης και μεθ΄ ημών των αμαρτωλών και ενόχων συμπασχούσης ανενόχου φύσεως και κτίσεως του Θεού, ου μόνον αδιαλείπτως εύχεται υπέρ ειρήνης και ειρηνικής καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, αλλά και δι΄ όλων των πνευματικών αυτής τρόπων και μέσων συνεργεί εις την παγίωσιν της ειρήνης και τον σεβασμόν της ζωής και της προσωπικότητος πάντων των ανθρώπων, θεωρούσα τούτοις ως ισότιμα και υπέρτιμα τέκνα του ουρανίου Πατρός ημών. …”
Στη συνέχεια, μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κ.κ. Αλέξιο, ανέγνωσε ο κ. Valery Alexeev, σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Στο μήνυμα, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:
¨….Η Συνέλευση σας, που διοργανώνεται στην ιστορική γη της Λιθουανίας, όπου ο χριστιανισμός έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, καλείται να εξετάσει, έχοντας έντονη την Ορθόδοξη αντίληψη, τα επίκαιρα προβλήματα των ολέθριων πολεμικών συγκρούσεων και την επέκταση της φτώχειας στον κόσμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητη την έκδηλη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δυο καταστροφικών φαινομένων, διότι οι αιτίες, τόσο για τους πολέμους, όσο και την φτώχεια ολόκληρων λαών συχνά υπηρετούν στην κλιμάκωση του κακού και της απληστίας των πλουσίων. Στην σημερινή θλιβερή πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη ανθρώπινης συμπόνιας, ελπίδας και πίστης στην δικαιοσύνη, κορύφωση της απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας του αύριο, αποδυνάμωση των ηθικών αξιών, άνθηση των ακόρεστων καταναλωτικών προτύπων στην κοινωνία, χαμερπά ένστικτα του φιλοχρηματισμού και του εγωισμού?¨
Χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Απόστολου Κακλαμάνη απηύθυνε ο βουλευτής, κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. Στο μήνυμα, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
¨…Καλούμαστε σήμερα να προσεγγίσουμε ένα μεγάλο θέμα, ένα φαινόμενο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό… Να αποστείλουμε σ’ όλο τον κόσμο, μήνυμα της αποκαλυπτικής αλήθειας, ότι η αγάπη, η αποδοχή, ο σεβασμός του άλλου πέρα από φυλή ή εθνότητα, πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, συνιστά τη μόνη οδό εξανθρωπισμού του κόσμου. Ο σεβασμός αυτός, αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της ορθόδοξης αντίληψης και πυρήνα της χριστιανικής σκέψης. Αυτό το πανανθρώπινο μήνυμα καλείται η Ορθοδοξία να φέρει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλοντας το ιδεώδες της ειρήνης και της αποφυγής της βίας, την ανάγκη αντιμετώπισης της φτώχειας και της στέρησης, το χρέος θεραπείας κάθε μάστιγας του ανθρώπου….¨
Αντίστοιχα, ο κ. Vladimir Medvedev, μέλος της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο, απηύθυνε μήνυμα του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Gennadiy Seleznev, o οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
¨?.Το θέμα της σημερινής Συνέλευσης, αγγίζει δύο σοβαρά προβλήματα που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δυστυχώς, τα γεγονότα μαρτυρούν ότι οι πόλεμοι, όπως και η φτώχεια, πάντα υπήρξαν καταστροφικοί στην διαδικασία της κρατικής οικοδόμησης και μόνο η ειρήνη δημιουργεί προϋποθέσεις για την σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας και τον αγώνα ενάντια στην φτώχεια, δημιουργώντας μελλοντικές προοπτικές για ευημερία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία θεωρεί ύψιστη αρετή την επιδίωξη της ειρήνης και την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας….¨
Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο, κ. Στυλιανός-Άγγελος Παπαθεμελής, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε:
¨…. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει συνθήκες νέας βαρβαρότητας Ήδη μετά το 1989 απαριθμούνται 61 πόλεμοι με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και 17 εκατ. πρόσφυγες, ενώ απλώνεται μια δραματική επιδείνωση των ανισοτήτων στον κόσμο. 30 εκ. πεθαίνουν ετησίως από πείνα. 800 εκ. υποσιτίζονται. Μόλο που οι G7 στην Κολωνία απεφάσισαν τη μείωση χρέους για τις 41 φτωχότερες χώρες ουδέν έπραξαν ως τώρα για την υλοποίηση της αποφάσεως. Το παγκοσμιοκρατικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο απέρριψε τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και τον υποκατέστησε με αυτόν της καταπολέμησης του πληθωρισμού, των περισσοτέρων ιδιωτικοποιήσεων και της ακόμη μεγαλύτερης απελευθέρωσης των αγορών. Όλα αυτά συνεπάγονται μιαν υπερχρέωση του γ’ κόσμου, αλλά ταυτόχρονα τραγικούς θύλακες φτώχειας μέσα στις ίδιες τις ανεπτυγμένες και υπερανεπτυγμένες χώρες. Η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική της μοναδικής υπερδυνάμεως που μετεξελίσσεται σε αυτοκρατορία με το νεοφανές δόγμα των “προληπτικών πολέμων” εν ονόματι του απιθάνου “δικαιώματος της αυτοάμυνας”, προκαλεί ήδη αλυσσίδα διεθνών περιπλοκών με νέες πρακτικές στις διακρατικές σχέσεις και την παράκαμψη και τελεία αποδυνάμωση του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα το οικοσύστημα βρίσκεται σε έσχατο κίνδυνο. Ωστόσο ένας άλλος κόσμος εις πείσμα των σημερινών συγκυριών είναι εφικτός. Οι ηγεσίες πρέπει να αποαδρανοποιηθούν, όπως και τα κοινοβούλια, κόμματα, συνδικάτα, ΜΜΕ και οι νέες μορφές αντίστασης και δράσης (Σιάτλ, Γένοβα κ.λ.π.) να ενισχυθούν και οι δυνάμεις του καλού να συντονισθούν με το όραμα ενός κόσμου πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου. Ενός κόσμου δικαιοσύνης, αγάπης και ελευθερίας….¨
Τέλος, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο, κ. Victor Zorkaltsev, είπε μεταξύ άλλων:
“.. Το θέμα της φετινής μας Συνέλευσης είναι πολύ βαθύ και πολύπλευρο… Τα τελευταία παγκόσμια γεγονότα επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα του θέματος που εξετάζουμε. Οι ένοπλες συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα γίνονται τόσο συχνά, που δεν προλαβαίνουμε να θρηνούμε θύματα. .. Εάν εξετάσουμε την ιστορία μας, δεν θα εκπλαγούμε από το γεγονός ότι οι ονομαζόμενοι βάρβαροι καιροί του παρελθόντος, έχουν επιδείξει πιο ανθρώπινες πολεμικές ενέργειες, σε σχέση με την μαζική εξολόθρευση αβοήθητων ανθρώπων στην σύγχρονη τεχνικά εξελιγμένη εποχή μας…Σας καλώ, όχι μόνο να το συζητήσουμε, αλλά και να ετοιμάσουμε προτάσεις προς τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των χωρών μας. Να τους προτείνουμε το πιο πολύτιμο για μας μέσο, την ανεξάντλητη πνευματική εμπειρία της Ορθοδοξίας, η οποία δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που προκύπτουν στις κοινωνίες μας. Έχω την πεποίθηση, ότι χάρη στη συνεργασία της πολιτικής με την επιστήμη και τη θεολογία, θα μπορέσουμε να καθορίσουμε το εποικοδομητικό έργο για την προστασία της ειρήνης καθώς και για την ευημέρια όλης της πνευματικής-πολιτικής μας κοινότητας. Θεωρώ πως όλοι εμείς πρέπει να καθοδηγούμαστε με τον ηθικό κανόνα, ότι το βασικό μέσο ενάντια στο πόλεμο είναι η ειρήνη και ενάντια στη φτώχεια είναι η φροντίδα προς τον συνάνθρωπό μας….”.
Στην Συνέλευση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 15 κοινοβούλια – μέλη της ΔΣΟ:
Ελλάδα, Ρωσία, Κύπρος, Αλβανία, Αυστραλία, Γεωργία, Εσθονία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Μοντενέγκρο. Επιπλέον παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, του Βελγίου, του Κοινοβουλίου της Ουγκάντα, καθώς και εκπρόσωπος από την οργάνωση ‘SYNDESMOS’ των Ορθόδοξων νεολαιών.
Ο τόπος διεξαγωγής της 11ης Γενικής Συνέλευσης για το έτος 2004, αποφασίσθηκε να είναι το Κίεβο της Ουκρανίας.
Η Γενική συνέλευση εξέλεξε τα όργανα της ΔΣΟ και μεταξύ άλλων ενέκρινε
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΖΗΤΗΜΑ